Skip to main content

Lufttryck

Vi rekommenderar dig att kontrollera lufttrycket regelbundet, gärna en gång i månaden. Detta ska göras när däcken är kalla. Vilket ringtryck du ska ha kan du få besked om hos din närmaste Däckteamverkstad, i bilens instruktionsbok eller kanske t o m på insidan av tanklocket.

Rätt lufttryck ökar säkerheten

För optimalt väggrepp och ekonomisk fördelaktig körning med avseende på bränsleförbrukningen är det viktigt att alltid köra med rätt lufttryck i däcken, gärna 10-15% högre än det lägre standarddäcktrycket som anges i instruktionsboken. Det finns även ett så kallat högre tryck som anges i instruktionsboken. Det finns dock inget att vinna på att överskrida detta tryck. Höjer man trycket för mycket försämras väggreppet, däcken slits snabbare och bilen känns stötig och hård på vägen.

Lufttryckets viktiga punkter:

  • Kontrollera gärna lufttrycket på varje hjul en gång i månaden
  • Kontrollera extra noga innan en bilsemester eller längre körning
  • Glöm inte kolla lufttrycket på reservdäcket
  • Felaktigt lufttryck kan orsaka allvarliga trafikskador
  • Korrekt lufttryck ska stå i din instruktionsbok

Kontrollera däckventilerna

Däckventilen är den lilla ”plugg” som säkerställer så att luften i däcken på fordonet inte läcker ut. Om ventilen är trasig eller saknas så kommer lufttrycket i däcken att försämras väldigt snabbt, vilket kan orsaka problem för förare, däcken i sig, men även för andra trafikanter.

Bilägare bör kontrollera att däckventilerna sitter som de ska för att förhindra att lufttrycket försämras. En bra utgångspunkt är att göra detta i samma veva som man kontrollerar lufttrycket – en gång i månaden.

Rätt lufttryck i sommardäck

Sommardäck behöver kontrolleras precis som vilka andra däck som helst. Lufttrycket är avgörande för hur säker man kan känna sig på vägarna, men även avgörande för livslängden på däcken. När man ska kontrollera lufttrycket i sina sommardäck är det alltid bäst att göra detta när däcken är kalla.

Siffrorna kan nämligen visa fel om det är så att bilen har rullat och det räcker oftast med bara någon enstaka kilometer för att lufttrycket ska visa fel.

Rätt lufttryck i vinterdäck

På vintern är det extra viktigt att se till så att man har ett bra grepp på vägen och att bromssträckan inte behöver bli längre än vad den redan är. Genom att ha rätt lufttryck i vinterdäcken kan man minimera risken för olyckor och minskar också risken för att däcken utsätts för onödigt slitage.

På insidan av bildörren eller i den instruktionsbok som bilen har kan man hitta en lufttryckstabell att följa.

När kontrollerade du lufttrycket senast?

Majoriteten av alla bilägare har koll på att man då och då måste se till att kontrollera lufttrycket i sina däck. Dessvärre är det inte alla som faktiskt utför en kontroll så ofta som det skulle behövas. Det finns flera orsaker till varför man bör kontrollera lufttrycket. När man har koll på hur lufttrycket ser ut så kan man maximera prestandan på däcken och på så vis få ett fordon som är mycket tryggare.

 

En bra utgångspunkt är att kontrollera lufttrycket en gång i månaden och ytterligare en gång om man planerar att bege sig av på en längre resa. Vid kontrollen ska alla fyra däck kontrolleras och detta gäller även för reservdäcken/-däcket. Om hjulen har ett felaktigt lufttryck finns det risk att bromssträckan ökar då greppet inte längre kommer att vara optimalt och det kan även uppstå skador på både fälgar och däck. Som om detta inte vore nog så kan ett inkorrekt lufttryck även leda till en högre bränsleförbrukning.

Fel lufttryck kan påverka din säkerhet

Att lufttrycket i däcken kan påverka säkerheten är det inte alla som är medvetna om, men sanningen är att ett inkorrekt lufttryck kan leda till ett flertal olika problem och även större skador om det vill sig illa. Ett av de vanligaste problemen som kan uppstå när lufttrycket är felaktigt är att däcken inte längre får samma grepp på vägen. Bromssträckan kommer då att öka markant, vilket i sig naturligtvis inte är bra.

 

Förutom grepp och bromssträcka så kan fel lufttryck även skada däcken, fälgarna och öka bränsleförbrukningen för fordonet. Dessa anledningar är tillräckliga nog för att man ska kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum. Rekommendationerna för ett korrekt lufttryck varierar beroende på om det är framdäcken eller bakdäcken som man talar om. Om man inte vet vilket lufttryck som däcken ska ha kan man besöka en Däckteam-verkstad för hjälp, rådgivning, kontroller och information.

Call Now Button